Дефіцит газу у Європі - що нового придумав Газпром

Компанія РФ продовжує підтримувати непевність щодо зимових поставок газу

Дії російської газової компанії суперечать її словам, повідомляє агентство "Уніан".

Сергій Макогон, керівник української компанії "Оператор ГТС Україна", розмістив інформаційне повідомлення на своїй сторінці Facebook. У ньому він пише, що "Газпром" анонсує плани найближчим часом збільшити поставки газу в Європу. Між тим спеціальні аукціони, які проводить з цього приводу російська компанія, показують, що поставки не зростатимуть.

Газпромівські аукціони з розподілу потужностей наочно доводять, що Європа не отримає більше газу ні у грудні 2021 р., ні у першому кварталі 2022 р. Максимум, на що можна очікувати - це 109 млн м3 на добу (або 40 млрд м3 на рік). Тобто цьогорічні об'єми будуть у 2,7 рази менші за ті, які були два роки тому – 277 млн м3 на добу.

Ще раніше – 1 листопада – управлінець повідомив про різке падіння транзиту газу через вітчизняну газотранспортну систему. До 1 жовтня 2021 р. транзит складав 109 млн м3, потім – різке падіння на 22% - до 86 млн м3. На початку листопада – чергове зменшення до 57 млн м3 на добу.

Числа, наведені Макогоном, показують, що протягом місяці транзит через Україну зменшився удвічі. В той же час за результатами аукціонів Газпрому максимальний транзит протягом опалювального сезону все ж зросте вдвічі, але однаково не покриватиме потужності дворічної давності. Отже, дефіцит газу у Європі сягатиме, орієнтовно, 50%.

Видання "Коментарі" нагадує, що нараз триває сертифікація трубопроводу "Північний потік-2", який здійснює транзит газу в Європу в обхід України. Німеччина спершу прийняла рішення, що не бачить небезпеки у діяльності газового оператора. Однак агентство ВВС повідомляє, що ФРН призупинила сертифікацію під приводом того, що "Північний потік-2" належить швейцарській філії "Газпрому". Лише після того, як ця філія відкриє свою дочірню фірму у Німеччині, альтернативний газопровід запрацює.

Про те, як відбувався перший етап сертифікації "Північного потоку-2", видання "Коментарі" публікувало відповідний матеріал раніше.