Безпека АЕС: Галущенко обговорив загрози з американською делегацією в МАГАТЕ

Україна та США обговорили захист енергетичної інфраструктури на фоні російських атак

Міністр енергетики України Герман Галущенко провів зустріч із делегацією США в МАГАТЕ, яку очолив заступник Міністра енергетики США Девід Турк. Ця зустріч відбулася в рамках 68-ої Генеральної конференції МАГАТЕ у Відні. Про це повідомляє Урядовий портал.

Галущенко підкреслив, що російські атаки на українську енергетичну інфраструктуру тривають, при цьому ворог використовує новітні види озброєння, завдаючи серйозної шкоди енергообладнанню.

Особливу стурбованість викликають атаки, що мають влив на роботу атомних електростанцій. Атакуючи підстанції, які є критичними для роботи АЕС, росіяни створюють прямі загрози для ядерної та радіаційної безпеки. Ми дякуємо МАГАТЕ за те, що агентство відгукнулося на наше прохання і вже розпочало роботу своєї місії на одній з таких підстанцій. Відповідний моніторинг має убезпечити підстанції від майбутніх атак, а значить і сприяти стабільній роботі нашої атомної генерації, – зазначив Герман Галущенко

Галущенко також додав, що атомна генерація забезпечує близько 60% електроенергії в Україні, що є критично важливим для наступної зими. Він підкреслив, що під час опалювального сезону працюватимуть всі 9 атомних енергоблоків, щоб максимально задовольнити потреби споживання.

Девід Турк, своєю чергою, запевнив, що Держдепартамент США робить все можливе для підтримки українського енергосектора в умовах російської агресії. Сторони також обговорили важливість ухвалення рішення щодо збільшення максимальної пропускної спроможності імпорту електроенергії з країн ЄС.

Під час зустрічі було акцентовано на необхідності посилення протиповітряної оборони та інших засобів захисту енергетичних об'єктів.

Нагадаємо, вночі ворог атакував енергооб’єкти на Сумщині. Внаслідок цього на ранок знеструмлені м. Суми та частина Сумської і Чернігівської областей. Енергетики працюють над усуненням завданих пошкоджень.