Головна Статті Енергія 2023 Перспективи зеленої енергетики: чи варто очікувати підвищення цін
commentss Cтатті Всі новини

Перспективи зеленої енергетики: чи варто очікувати підвищення цін

Як зміниться ціна на зелену енергетику в Україні найближчим часом.

19 листопада 2023, 23:55
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:








2023 рік не став виключенням для зеленої енергетики, що протягом останнього десятиріччя стрімко набула популярності по всьому світу. Сонячні панелі, вітряки, біопаливо – все це стало звичним явищем і в Україні. Але чи збережеться ця тенденція у наступному році і наскільки зміниться ціна відновлювальної енергії?

Перспективи зеленої енергетики: чи варто очікувати підвищення цін

Чи буде підвищення цін на зелену енергетику. Фото з відкритих

Експерти очікують подальшого зростання обсягів відновлювальної енергії

Згідно з останнім звітом Міжнародного енергетичного агентства, очікується, що до кінця поточного року світові потужності відновлюваної енергетики зростуть на 440 ГВт, що є найбільшим абсолютним приростом за всю історію завдяки збільшенню потужності сонячної енергетики.

Зростаюче політичне напруження, підвищення цін на викопне паливо та проблеми енергетичної безпеки сприяють активному впровадженню сонячної та вітрової енергетики, йдеться у звіті МЕА "Оновлення ринку відновлюваної енергетики".

Очікується, що зростання продовжиться у 2024 році, коли загальна світова потужність відновлюваної електроенергії зросте до 4 500 ГВт, що дорівнює загальній потужності Китаю та США разом узятих.

"Сонячна та вітрова енергетика очолюють стрімке зростання енергетики у світі. Глобальна енергетична криза показала, що відновлювані джерела енергії мають вирішальне значення для того, щоб зробити енергопостачання не лише чистішим, але й більш безпечним та доступним, і уряди реагують на це, докладаючи зусиль для їх швидшого впровадження", — заявив виконавчий директор МЕА Фатіх Бірол.

Для того, щоб пристосуватися до такого зростання відновлюваної енергетики, Бірол порадив адаптувати політику до мінливих ринкових умов, а також розробити плани модернізації та розширення електромереж, щоб забезпечити максимальну користь від величезного потенціалу сонячної та вітрової енергії.

У 2023 році на сонячну енергетику припадало 65% загального приросту потужності, оскільки вищі ціни на електроенергію стимулювали швидке зростання сонячних електростанцій.

Очікується, що до кінця року вітроенергетичні потужності збільшаться приблизно на 70% порівняно з попереднім роком після кількох важких років повільного зростання.

У звіті зазначається, що більш швидке зростання в основному пов'язане із завершенням проєктів, які були відкладені через обмеження, спричинені COVID-19 у Китаї, а також через проблеми з ланцюжком поставок у Європі та США.

Прогноз приросту потужності відновлюваної енергетики в Європі був переглянутий у бік збільшення на 40% у порівнянні з тим, що був до початку війни Росії в Україні. За оцінками, нові сонячні та вітрові потужності вже заощадили споживачам електроенергії в Європейському Союзі 100 мільярдів євро в період з 2021 по 2023 рік, витіснивши більш дорогу генерацію на викопних видах палива.

Прогнозується, що в ряді країн Європи, включаючи Іспанію, Німеччину та Ірландію, у 2024 році сукупна частка вітрової та сонячної енергетики в загальному річному виробництві електроенергії перевищить 40%.

Однак подальше зростання світових вітрових потужностей у 2024 році залежатиме від того, чи зможуть уряди надати більшу політичну підтримку для розв'язання проблем, пов'язаних з отриманням дозволів та проведенням аукціонів, тоді як очікується, що сонячна енергетика продовжить своє зростання у 2024 році.

"Нові економічна політика також сприятиме значному зростанню "зеленої енергетики" в США та Індії протягом наступних двох років. Китай, тим часом, зміцнює свої лідируючі позиції, і на його частку припадатиме майже 55% світового приросту потужності відновлюваної енергетики як у 2023, так і у 2024 роках", — йдеться у повідомленні МЕА.

Зелена енергія у наступні роки дешевшатиме

Основною причиною стрімкого зростання кількості сонячних електростанцій є падіння цін на встановлення сонячних панелей. З кожним роком вартість виробленої енергії за допомогою відновлювальних джерел падатиме, в той час, як згідно з прогнозами Carbon Tracker до 2040 року 72% вугільних електростанцій у світі стануть збитковими.

У звіті МЕА зазначається, що на сонячну енергію припадатиме 60% прогнозованого зростання відновлюваної енергетики, насамперед завдяки її доступності. У порівнянні з попереднім 6-річним періодом розширення сонячної енергетики зросло більш ніж удвічі. Очікується, що вартість сонячної енергії знизиться на у наступні 5 років ще на 35%, що стимулюватиме подальше її зростання у другій половині десятиліття.

Прогнозується, що у 2024 році вартість виробництва електроенергії на нових наземних вітрових і сонячних електростанціях знизиться, але не настільки швидко, щоб впасти нижче рівня до Covid-19 на більшості ринків за межами Китаю. Хоча ціни на сировину та фрахт знизилися з торішніх пікових значень, вони все ще залишаються високими. Водночас витрати девелоперів на фінансування проєктів зросли через підвищення ключових ставок.

Як наслідок, очікується, що у 2024 році середньосвітова вартість енергії (LCOE) для наземних вітрових та сонячних фотоелектричних станцій залишиться на 10-15% вищою за рівень 2020 року.

Перспективи зеленої енергетики в Україні 

Як відомо, в Україні вартість електроенергії для населення дотується через так званий механізм ПСО (покладання спеціальних зобов'язань). Хоча політики періодично обіцяють підняти ціну кВт-год побутовим споживачам до ринкового рівня, пересічні громадяни вже зараз платять більше за товари та послуги, в які закладена ціна електроенергії для промисловості, що суттєво вища, стверджує GreenPowerTalk.

Бізнес вже давно зрозумів переваги сонячної енергетики для компенсації власного споживання і на дивлячись на війну, проєкти по відновлювальній енергії продовжують реалізовуватися. Враховуючи падіння вартості сонячних панелей, ця тенденція буде продовжуватися. Іншим стимулом є європейські вимоги щодо використання частки чистої енергії, і додаткові мита на товари, які виготовляються із, так би мовити, брудної енергії.

В короткостроковій перспективі це призведе і до іншого ефекту: вже зараз вартість "зеленої" електроенергії вдень сягає мінімальних значень, а в міру того як в Україні буде побудовано все більше сонячних електростанцій, вартість буде падати і надалі.

Проте для промислових споживачів не все так складається погано: середня погодинна вартість РДН ("на добу наперед" — сегмент ринку електричної енергії, на якому здійснюється купівля‐продаж електричної енергії на наступну за днем проведення торгів добу за вільними конкурентними цінами) для часу, коли працює сонячна електростанція, зараз складає більше 2 гривень.

Наступний чинник, який в міру розвитку сонячних електростанцій під заміщення власного споживання, торкнеться і побутових споживачів — це плата за транспортування електроенергії. Враховуючи досвід європейських споживачів, а також аналогічний тариф на транспортування природного газу, що вже діє в Україні, побутовому споживачу також прийдеться платити за доставку електроенергії. Бізнес вже платить майже 2 гривні за кожну придбану кВт-год до ціни РДН. Тому, навіть у найпростішому випадку сонячна електростанція під власне споживання вже компенсує промисловим споживачам близько 4 гривень.

У наступному десятилітті відновлювана енергетика продовжить зростати, витісняючи викопні види палива та зменшуючи викиди парникових газів. Наразі, слід очікувати поступове вирівнювання вартості кВт з традиційних для України джерел енергії, таких як ТЕЦ, АЕС та ГЕС, та "зеленої" електроенергії, добутої з відновлювальних джерел.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини