Головна Статті Енергія 2023 Прогноз цін на природний газ на європейському ринку у 2024 році
commentss Cтатті Всі новини

Прогноз цін на природний газ на європейському ринку у 2024 році

Після вторгнення Росії в Україну зима 2022-23 років стала найскладнішою за всю історію для європейської газової мережі

6 листопада 2023, 00:10 comments1539
Поділіться публікацією:

Природний газ останні кілька років залишається не тільки важливим фактором для європейської економіки, але й важелем політичного впливу, який у минулому році майже переріс у елемент політичного шантажу збоку Росії. Тому, від ціни природного газу у майбутньому році буде залежати соціально-економічний розвиток європейського континенту в цілому, та окремих країн зокрема.

Прогноз цін на природний газ на європейському ринку у 2024 році

Ціни на газ у ЄС (фото з відкритих джерел)

Хоча після вторгнення Росії в Україну зима 2022-23 років стала найскладнішою за всю історію для європейської газової мережі, Європейський Союз досить добре підготувався до майбутньої зими.

У перші два квартали 2023 року попит на газ відповідав цілям ЄС щодо скорочення на 15% нижче середньорічних показників, в той час як потужності з імпорту скрапленого природного газу були збільшені на 20%, а світовий ринок ЗПГ залишався стабільним, частково завдяки відсутності значного зростання попиту в Китаї. ЄС досягнув цільового показника зберігання газу на рівні 90% на два місяці раніше встановленого терміну в листопаді 2023 року, і тепер трейдери відправляють надлишковий газ на зберігання в Україну.

В ЄС також спостерігається прискорене розгортання сонячних фотоелектричних установок, вітроенергетики та теплових насосів, які повільно, але структурно сприяють зменшенню залежності від газу. Поєднання всіх цих факторів відображається у стриманих цінах: на кінець жовтня ціна природнього газу була набагато нижчою, ніж у цей час рік тому (45 євро/МВт-год проти 170 євро/МВт-год).

Незважаючи на такий розвиток подій, європейці не повинні заспокоюватися. Побоювання щодо дефіциту газу або відключень електроенергії відступили, але ціна на газ, яка традиційно вища, ніж на інших ринках, і  волатильність цін все ще можуть мати наслідки для промислової структури та економіки ЄС.

Як ЕС регулює ціну природнього газу

 Двома основними елементами в регулюванні ціни блакитного палива в ЄС у зв'язку з різким падінням поставок російського газу за останні два роки є збільшення імпорту ЗПГ і стійке скорочення попиту на газ. Частка ЗПГ у загальному обсязі імпорту газу подвоїлася — з 20% у 2018-2019 роках до 40% за 12 місяців з серпня 2022 року по липень 2023 року. Це було значною мірою зумовлено імпортом зі США (імпорт ЗПГ збільшився в 6 разів — зі 100 ТВт-год до 600 ТВт-год). Російський імпорт ЗПГ також збільшився, але це навіть близько не компенсувало падіння трубопровідного імпорту.

Попит на газ у 2022 році був на 12% нижчим, ніж у середньому за 2019-2021 роки, що було зумовлено зменшенням споживання з боку промисловості та домогосподарств. У 2023 році більша доступність альтернативної генерації сприяла значному скороченню попиту на газ також в електроенергетиці. У 2 кварталі 2023 року попит на газ був на 19% нижчим за середній показник 2019-21 років, при цьому попит на газ для виробництва електроенергії знизився на 17%.

Wood Mackenzie прогнозує падіння цін на природний газ на 20% у 2024 році

 За даними Wood Mackenzie, європейські ціни на газ впадуть на 20% до середини 2024 року через падіння попиту на виробництво електроенергії та високі обсяги зберігання газу.

Такі фактори, як заповнення сховищ до кінця жовтня на 96% і зниження попиту на газ в енергетичному секторі, можуть призвести до потенційного падіння ціни на 4 долари за мільйон британських теплових одиниць (ммБТЕ) до наступного літа, йдеться у звіті енергетичної консалтингової компанії.
Незважаючи на поточний ринковий попит, у газовому секторі регіону очікується падіння попиту на газ, що матиме "зворотній ефект" на ціни в наступному році, йдеться у звіті.
Європейські ціни на газ зростають через продовження графіків технічного обслуговування газових родовищ у Норвегії та страйки на ключових австралійських родовищах зрідженого природного газу (ЗПГ).
Ф'ючерси на газ на голландському хабі ТТГ торгувалися в останні дні жовтня на рівні 36,58 євро (39,15 доларів) за мегават-годину після падіння приблизно на 55 відсотків з початку року.
"Продовження графіку технічного обслуговування в Норвегії могло б мати серйозний вплив, якби рівень зберігання не був таким високим, — заявив Мауро Чавес, директор з досліджень європейських ринків газу і СПГ в компанії Wood Mackenzie.

"І хоча страйки в Австралії прокотяться по всьому світовому ринку ЗПГ, вони, швидше за все, будуть короткочасними, що обмежить їхній вплив на ринкові ціни в Азії та Європі".

Wood Mackenzie очікує, що загальний попит на газ знизиться на 2,2% на рік до 9 млрд куб. м наступного року на тлі збільшення потужностей відновлюваних джерел енергії, підвищення продуктивності атомних електростанцій і слабкого попиту на електроенергію.

Очікується, що у 2024 році використання газу в електроенергетиці скоротиться на 12% порівняно з попереднім роком.

"Очікуване відновлення промислового та житлового попиту також не зможе повністю реалізуватися з огляду на складні економічні фактори", — йдеться у звіті консалтингової компанії.

Минулого року Європа ледь уникнула повномасштабної енергетичної кризи завдяки незвично теплій зимі.
Надзвичайно холодна зима може призвести до додаткового попиту на понад 20 мільярдів кубометрів газу, а рівень зберігання газу в сховищах впаде до 26% до березня 2024 року, зазначають у Wood Mackenzie.

"Однак прогнози щодо року Ель-Ніньо свідчать про те, що зараз існує ймовірність більш теплої, ніж зазвичай, зими в Азії та Європі, що ризикує спричинити подальший тиск на ціну газу", — зазначили в консалтинговій компанії.

Wood Mackenzie прогнозує посилення конкуренції на газовому ринку у 2025 році, оскільки російський імпорт через Україну припиниться.

"Ринок очікує значного падіння цін у 2025 році на тлі очікувань, що буде доступно більше поставок ЗПГ. Однак ми вважаємо, що це перебільшення, оскільки для збільшення пропозиції знадобиться час, а попит на ЗПГ в Азії зростатиме", — стверджує Чавес.

За прогнозами консалтингової компанії, у 2025 році обсяг поставок ЗПГ до Європи зменшиться порівняно з 2023 та 2024 роками.

За даними Міжнародного енергетичного агентства, у 2022 році світова торгівля ЗПГ досягла максимуму в 450 мільярдів доларів на тлі сплеску європейського попиту після вторгнення Росії в Україну.

Прогнози цін на природний газ у світі на наступні 5 років

 Найбільшим фактором, який впливатиме на ціну природного газу, особливо в бік зростання, є прагнення зробити це паливо найбільшим первинним джерелом енергії на планеті. Це паливо є більш екологічно чистим, ніж інші викопні види палива, а виробнича інфраструктура є достатньо потужною для того, щоб стати ключовим світовим паливом.

Багато хто очікує, що до 2034 року природний газ стане найбільшим первинним джерелом енергії. Він також буде останнім з викопних видів палива, на який буде пік попиту, що прогнозується на 2035 рік. Але, оскільки природний газ може використовуватися паралельно зі зростаючим використанням відновлюваної енергетики, в наступні 5 років попит на нього, безсумнівно, буде постійно збільшуватися.

Інший фактор, який необхідно враховувати, і який відповідає цьому газовому прогнозу, і на який звертають увагу багато аналітиків ринку: обсяг газу в сховищах у порівнянні з середнім п'ятирічним показником.

Дуейн Первіс, консультант з інжинірингу та менеджменту з Техасу, пояснює, що ціна на газ може значно стрибнути в найближчі 5 років.

"Стандартна система  — п'ятирічний термін зберігання — була деформована екстремальними вимогами "полярного вихору" 2014 року і хронічним дефіцитом газу, що змінює реальність. Протягом останніх трьох років обсяги зберігання мали тенденцію до скорочення, оскільки попит хронічно перевищував пропозицію. Обсяги зберігання знижувалися протягом майже 10 років, оскільки вони не зростали разом з видобутком. Ці тенденції призвели до того, що минулий опалювальний сезон закінчився лише з 12-денним запасом газу в сховищах".

 У найближчі кілька років, блакитне паливо буде активно використовуватися споживачами по всій Європі, не дивлячись на збільшення частки відновлюваних джерел енергії.

Якщо ж розглядати природний газ як інвестицію, то зараз саме час звернути увагу на цей сегмент сировинного ринку. Наразі вартість природного газу на світових ринках є досить низькою, а це означає, що наступного року можна очікувати його раптового зростання.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини