Головна Новини Енергія 2021 Дефіцит газу у Європі - що нового придумав Газпром
commentss НОВИНИ Всі новини

Дефіцит газу у Європі - що нового придумав Газпром

Компанія РФ продовжує підтримувати непевність щодо зимових поставок газу

17 листопада 2021, 16:39
Поділіться публікацією:

Дії російської газової компанії суперечать її словам, повідомляє агентство "Уніан".

Дефіцит газу у Європі - що нового придумав Газпром

Карта газопроводів Європи - скрін звіту Еntsog.eu

Сергій Макогон, керівник української компанії "Оператор ГТС Україна", розмістив інформаційне повідомлення на своїй сторінці Facebook. У ньому він пише, що "Газпром" анонсує плани найближчим часом збільшити поставки газу в Європу. Між тим спеціальні аукціони, які проводить з цього приводу російська компанія, показують, що поставки не зростатимуть.

Газпромівські аукціони з розподілу потужностей наочно доводять, що Європа не отримає більше газу ні у грудні 2021 р., ні у першому кварталі 2022 р. Максимум, на що можна очікувати — це 109 млн м3 на добу (або 40 млрд м3 на рік). Тобто цьогорічні об'єми будуть у 2,7 рази менші за ті, які були два роки тому – 277 млн м3 на добу. 

Ще раніше – 1 листопада – управлінець повідомив про різке падіння транзиту газу через вітчизняну газотранспортну систему. До 1 жовтня 2021 р. транзит складав 109 млн м3, потім – різке падіння на 22% — до 86 млн м3. На початку листопада – чергове зменшення до 57 млн м3 на добу. 

Числа, наведені Макогоном, показують, що протягом місяці транзит через Україну зменшився удвічі. В той же час за результатами аукціонів Газпрому максимальний транзит протягом опалювального сезону все ж зросте вдвічі, але однаково не покриватиме потужності дворічної давності. Отже, дефіцит газу у Європі сягатиме, орієнтовно, 50%.

Видання "Коментарі" нагадує, що нараз триває сертифікація трубопроводу "Північний потік-2", який здійснює транзит газу в Європу в обхід України. Німеччина спершу прийняла рішення, що не бачить небезпеки у діяльності газового оператора. Однак агентство ВВС повідомляє, що ФРН призупинила сертифікацію під приводом того, що "Північний потік-2" належить швейцарській філії "Газпрому". Лише після того, як ця філія відкриє свою дочірню фірму у Німеччині, альтернативний газопровід запрацює.

Про те, як відбувався перший етап сертифікації "Північного потоку-2", видання "Коментарі" публікувало відповідний матеріал раніше.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини