Головна Новини Енергія 2021 Ініціативи США щодо глобального потепління – дещо несправедливі: думка країн третього світу
commentss НОВИНИ Всі новини

Ініціативи США щодо глобального потепління – дещо несправедливі: думка країн третього світу

Щоб вберегти планету від катастрофічної зміни клімату, потрібно вживати заходів, з якими погоджуються усі країни

12 листопада 2021, 16:04
Поділіться публікацією:

Представники 190 країн світу на кліматичному саміті гаряче дискутують про те, як вберегти планету від потепління. Про це пише агентство Bloomberg у своєму щоденному бюлетені СОР-26.

Ініціативи США щодо глобального потепління – дещо несправедливі: думка країн третього світу

Сонячні панелі як чисте джерело енергії - скрін відео Bloomberg

Головна думка кліматичного саміту – утримати зростання температури в межах 1,5 градуса. Підняття більш ніж на 2,7 градуса буде катастрофічним для планети. Між тим для країн, що розвиваються, боротьба з потеплінням відбувається їх коштом. А це – несправедливо, говорять вони.

Країни з нерозвинутими економіками та промисловістю, пише Bloomberg, зауважують, що потужні індустріальні гіганти – США, Китай – потужні завдяки тому, що саме вони зруйнували планету під час власної індустріалізації. Отже, не справедливо, що не надто розвинуті країни мають себе обмежувати через їхні помилки. 

Існують спеціальні фінансові програми, які підтримують країни зі слабкими економіками. Однак у 2020 році так і не було зібрано потрібних для цього 100 млрд дол., хоча звучать обіцянки щодо повного фінансування у 2023 році.

Запити у так званих "третіх" країн, досить великі, зауважують аналітики агентства. Індія вимагає 1 трлн дол. компенсації, блок африканських країн – від 750 млрд дол. до 1,3 трлн дол. Наразі ці кошти вони можуть отримувати двома шляхами: у вигляді грантів або шляхом запозичень. Проблеми з'являються тоді, коли позики надходять від приватних компаній: відсотки надто високі, і боротьба з потеплінням коштує для бідних країн надто дорогою.

У 2019 році найбільше зашкодили клімату США та Китай – вони є джерелом 43% викидів вуглецю. 9 листопада 2021 року країни оприлюднили заяву, у якій повідомили, що спільно боротимуться з підвищенням температури. Також позитивною новиною є інформація з Франції: до 2025 року запустять експериментальний термоядерний реактор ITER, який відносять до так званої "чистої" енергетики. Хоча окупиться проєкт не раніше 2060 року, припускає Figaro.

Видання "Коментарі" нагадує своїм читачам дані звіту про зміну клімату. Викиди вуглецю у 2020 році знизилися на 6% внаслідок епідемії COVID-19. У 2021 році світова економіка почала  відновлюватись, тому викиди знов зросли на 4%, хоча ще і не досягнули допандемійного рівня. 

Про те, які зобов'язання взяла на себе Україна на кліматичному саміті у Глазго, можна прочитати на сайті "Коментарі" статтю за посиланням.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини