Головна Новини Енергія 2021 Скільки вугілля їде зараз до України – Герус
commentss НОВИНИ Всі новини

Скільки вугілля їде зараз до України – Герус

Незалежно від джерела поставок, ДТЕК отримає на порядок більше вугілля, ніж державне підприємство

18 листопада 2021, 17:40
Поділіться публікацією:

Комітет ВР з питань енергетики отримав інформацію про кількість вугілля, яке найближчим часом зможе отримати України морським та сухопутними шляхами. Про це пише Андрій Герус, голова Комітету, у своєму Telegram-каналі.

Скільки вугілля їде зараз до України – Герус

Зміївська ТЕС ПАТ "Центренерго" - ілюстративне фото з мережі

До України зараз прямує 10 човнів з вугіллям, які дістануться до наших берегів у листопаді-січні. Кожен човен – судно класу "Панамакс", яке взмозі доставити 60-74 тис. тонн вантажу. Отже, сумарно повинно надійти орієнтовно 600-740 тис. тонн палива.

З 10 човнів шість везуть вугілля, призначене приватній компанії ДТЕК, яка отримає від 360 тис. до 444 тис. тонн. Вантаж решти чотирьох суден – для державної компанії ПАТ "Центренерго", якій дістанеться на 20% менше вантажу – від 240 тис. до 296 тис. тонн.

Очікується, що вугілля буде доставлятись також з Казахстану, Польщі і видобуватиметься в українських копальнях.

З Казахстану, якщо не заважатиме РФ, у листопаді ДТЕК отримає 30 тис. тонн вугілля, "Центренерго" – удвічі менше (15 тис. тонн).

З Польщі надійде орієнтовно від 95 до 110 тис. тонн вугілля: для ДТЕК – 80-90 тис. тонн, для "Центрнерго" – 15-20 тис. тонн/міс. Також його імпортуватиме приватна компанія ПАТ "Донбасенерго", але об'єми поставок Андрій Герус не вказав.

Вклад українських шахт у забезпечення вугіллям ТЕС – найбільший. Максимальні об'єми отримає ДТЕК – від 1,2 до 1,5 млн тонн/міс. палива. "Центренерго" та "Донбасенерго" поставлятиметься на порядок менше – 170 тис. тонн/міс. та 150 тис. тонн/міс. відповідно.

Андрій Герус також зауважує, що вугільні шахти України потерпають від підвищення цін на електроенергію. Електроенергія складає 40% собівартості видобутку. Якщо їх відключатимуть за борги, то вугілля в країні буде ще менше. Наприклад, пише депутат, ще у жовтні державному підприємству "Шахтоуправління Південнодонбаське №1" приватна компанія ДТЕК обмежила електропостачання. Внаслідок цього щомісяця українські ТЕС недоотримуватимуть 18 тис. тонн вугілля.

Видання "Коментарі" раніше публікувало інформацію про проблеми з поставками вугілля з Казахстану. Більше про це можна прочитати за посиланням.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини