Головна Новини Енергія 2022 Чи зможе Україна пройти опалювальний сезон, ще й підтримати Європу – які труднощі та ризики
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи зможе Україна пройти опалювальний сезон, ще й підтримати Європу – які труднощі та ризики

Стабільність вітчизняної енергосистеми багато в чому залежить від того, чи вдасться звільнити окуповані території, де знаходяться наші ТЕС, АЕС, ГЕС

1 липня 2022, 12:30
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський у своєму відеозверненні ввечері 30 червня заявив, що за рахунок експорту української електроенергії до Європи може бути заміщена частина газу РФ, який споживають європейці, а отже, йдеться про безпеку ЄС. Чи це справді настільки значущий крок? Які проблеми зараз спостерігаються у нашій енергосистемі? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чи зможе Україна пройти опалювальний сезон, ще й підтримати Європу – які труднощі та ризики

ТЕС. Фото: із відкритих джерел

Нам потрібно максимально використати українську електроенергетику

Глава Експертної платформи з енергоефективності (Expert Platform for Energy Efficiency) Ігор Черкашин пояснює:

"Безумовно, робота у синхронному режимі з європейською енергосистемою – великий крок уперед, якого Україна давно прагнула. І це можна лише вітати. Щоправда, навряд чи обсяги електроенергії, які зараз постачаються з України, суттєво вплинуть на скорочення споживання газу в Європі. Однак все одно певною мірою знизять газову залежність європейців від РФ".

У тих же німців є план економії енергоресурсів, у якому вони використовують усі цеглини, з яких складається загальне споживання газу. І заміщення його електроенергією – одна з таких цеглинок, наголошує експерт.

"На відміну від України, – продовжує Ігор Черкашин, – яка чомусь звикла все виміряти якимись гігантськими проектами. Якщо якесь рішення ми ухвалюємо, чомусь вважаємо, що воно – панацея. І врятує від усього. Такого в сучасному світі немає. Потрібно використовувати всі заходи, які дозволяють отримати кінцевий результат, а саме скорочення газової залежності".

Експерт наголошує, що в Україні є проблема балансу електроенергії та газу. І нам треба вживати оперативних заходів щодо скорочення споживання газу. Щоби максимально забезпечити власні потреби для проходження опалювального сезону, який обіцяє бути дуже складним.

"Чим більше використовуватимемо електроенергії, тим більше збережеться природний газ для вирішення завдань опалення в тих місцях, де неможлива його заміна на щось інше, – пояснює Ігор Черкашин. – Неодноразово писав та казав, що нам потрібно максимально використати українську електроенергетику для цих потреб. Але це не означає, що ми зможемо замінити електроенергією все споживання газу, наприклад, для опалення. Це не реально. Однак частково це можна зробити".

При цьому слід розуміти, наголошує експерт, що основна проблема зараз – захоплена росіянами в Енергодарі Запорізька АЕС, можливість її роботи в єдиній енергосистемі на повну потужність.

"Якщо ці потужності не будуть повернуті до опалювального сезону, це може стати суттєвою проблемою взимку, – попереджає Ігор Черкашин. – Потрібно шукати шляхи військового вирішення цієї ситуації. Тоді можна буде говорити і про відносний баланс енергоресурсів, які є у нашому розпорядженні напередодні нового опалювального сезону".

На даний момент незрозумілий власний енергетичний баланс країни з огляду на те, що великі електростанції знаходяться на окупованих територіях

На думку експерта з енергетичних ринків компанії Dragon Capital Дениса Сакви, зараз важко сказати, скільки газу зможе замістити Україна. Тому є невизначеність з обсягами експорту.

"Експорт 800 мегават (МВт) рівним графіком протягом року дозволив би заощадити близько 700 мільйонів кубометрів газу. До кінця року обсяги експорту хочуть довести до 1,6 гігават (ГВт), що дозволило б подвоїти обсяги річної економії. Але на даний момент незрозумілий власний енергетичний баланс країни з огляду на те, що великі електростанції знаходяться на окупованих територіях або в зоні бойових дій", – зазначає Денис Саква.

За його словами, йдеться про Запорізьку ТЕС, Запорізьку АЕС, Каховську ГЕС, Вуглегірську ТЕС.

Читайте також на порталі "Коментарі" — окупанти вдарили у 9-поверхівку на Одещині: кількість жертв зросла в рази.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини