Головна Новини Енергія 2021 Чи зможе Україна отримати газ через Туреччину – Зеленський поговорив з Ердоганом
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи зможе Україна отримати газ через Туреччину – Зеленський поговорив з Ердоганом

Туреччина дасть можливість України верифікувати поставки природного газу

19 листопада 2021, 14:56
Поділіться публікацією:

Президенти України та Туреччини поспілкувались телефоном, обговоривши низку актуальних проблем безпеки, у тому числі – й енергетичної, повідомляє прес-служба.

Чи зможе Україна отримати газ через Туреччину – Зеленський поговорив з Ердоганом

Танкер для транспортування зрідженого газу - ілюстративне фото з мережі

Володимир Зеленський, Президента України, та Реджеп Таїр Ердоган, Президент Турецької Республіки, вирішили, що між країнами відбуватиметься взаємодія у енергетичній сфері. Важливим є диверсифікація постачання енергоресурсів.

Шмигаль, Прем'єр-міністр України, раніше повідомляв, що вітчизняні газосховища наразі зберігають удвічі більше газу, ніж зазвичай використовується під час опалювального сезону – 18 м3. Між тим дашборди ПАТ "Нафтогаз Україна" показують, що минулого року у аналогічний період у підземні газові сховища (ПГС) було закачано біля 27 млрд м3. Там же видно, що зменшилась низка показників:

- транзит упав на 30%;

- імпорт упав вражаюче низько: минулого року він складав 11,7 млрд м3, а зараз – всього 272 тис. м3.

Видобуток власного газу майже не змінився – він складає біля 54 млрд м3.

Якщо подивитись на карту газопроводів, то стає очевидним: Україна не з'єднана прямим трубопропроводом з Туреччиною, натомість Туреччина має шлях, який поставляє газ з каспійських родовищ у Європу. Це так званий трансбалканський трубопровід Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline (скорочено – TANAP), який має проєктну потужність – 16 млрд м3

З іншого боку Туреччина цікавить Україна як власниця чотирьох терміналів зрідженого газу (LNG-терміналів), сумарною потужністю 22,9 млрд м3

Про ці можливості пише Ольга Бєлькова, представниця "Оператора ГТС України":

"Ми зацікавлені отримати доступ до LNG, що регазифікується на турецьких LNG-терміналах та отримати доступ до каспійського природного газу через транспортування територією Туреччини". 

Україна свого LNG-терміналу немає, хоча і були спроби його збудувати. Наразі вже 40% газу, який продається у світі, — це саме скраплений газ.

Видання "Коментарі" раніше повідомляв, що нового вигадали у "Газпромі", щоб продовжити шантажувати Європу дефіцитом газу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини