Головна Новини Енергія 2021 Кому належить перше вугілля, яке прийшло в Україну з-за кордону – ДТЕК чи державі
commentss НОВИНИ Всі новини

Кому належить перше вугілля, яке прийшло в Україну з-за кордону – ДТЕК чи державі

Щоб пережити зиму, українські ТЕС - і державні, і приватні - повинні мати запаси вугілля, у тому числі - імпортного. Чи домовилась держава про відповідні поставки?

22 листопада 2021, 12:39
Поділіться публікацією:

Прес-служба приватної компанії ДТЕК інформує, що в країну прибув корабель з вугіллям для українських ТЕС. Але на які ТЕС воно піде – державні чи приватні – це питання, яке потрібно уточнити.

Кому належить перше вугілля, яке прийшло в Україну з-за кордону – ДТЕК чи державі

Вклад держкомпанії ПАТ «Центренерго» в теплову генерацію - 23% - ілюстративне фото з мережі

20 листопада 2021 р. порт "Південний", розташованому у місті Южне Одеської області, прийняв корабель, який привіз в Україну вугілля з США та Колумбії. Паливо призначене державній компанії ПАТ "Центренерго", хоча і прийшло на замовлення ДТЕК.

Судно, яке відноситься до класу "Панамакс", має на борту 60,5 тис. тонн вугілля, яке отримають державні ТЕС. Це – перше з семи кораблів, які йдуть в Україну на замовлення компанії, яка є власністю холдингу "System Capital Management" з 100% акцій Ріната Ахметова. ДТЕК домовився з міжнародними постачальниками, щоб сумарно в Україну надійшло перших 470 тис. тонн імпорту: з США – п'ять поставок, з Колумбії – дві поставки, — у кожній – від 40 до 75 тис. тонн вугілля. 

Сумарно ДТЕК законтрактувало газове вугілля з Польщі, Казахстану та США в загальному обсязі 0,9 млн тонн. Між тим, за інформацією міністра енергетики Германа Галущенко, щоб пережити зиму країна, має імпортувати 3,5 млн. тонн. Прогнозована кількість вугілля, необхідна для роботи ТЕС з вересня 2021 р. до березня 2022 р. — 16,7 млн тонн.

Власний видобуток ДТЕК, як вказується у прес-релізі, на рік запланований у розмірі 17 млн тонн. Між тим державні шахти при проєктній потужності 25 млн тонн/рік у 2020 р. змогли надати "Центренерго" лише 4,2 млн тонн.

Ільдар Салєєв, Генеральний директор ДТЕК, повідомив, що приватна компанія підтримує діяльність державних ТЕС, коли на них закінчується вугілля. Зокрема, у жовтні 50 тис. тонн вугілля отримали "Центренерго" та "Донбасенерго". За його словами, мобілізовано зусилля по максимуму, щоб "підтримати державну генерація і стабільність української енергосистеми".

Видання "Коментарі" повідомляє своїм читачам, що станом на 22 листопада 2021 р. за даними Міненерго на державних ТЕС не вистачає гарантованих запасів у розмірі 93,1 тис. тонн – тобто 60 тонн, які надійшли в порт "Південний" не вистачить: 19,5 тис. тонн не вистачає у гарантованому запасі на Зміївській ТЕС, 23,1 тис. тонн – на Трипільській ТЕС, 50,5 тис. тонн – на Вуглегірській ТЕС. 

Інформацію від нардепа Андрія Геруса щодо ситуації з вугіллям видання "Коментарі" публікувало раніше.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини